هنگام برقراری ارتباط با دیگران نهتنها از طریق کلماتی که گفته میشود ارتباط برقرار میکنیم بلکه بدن ما پیامها و سیگنالها را نیز به مخاطبان ارسال میکند؛ از اینرو اهمیت زبان بدن همانند کلماتیکه بهکار میگیریم از جایگاه ویژهای برخوردار است. این حالات بدن در واقع یک چیز زیستی یا بیولوژیکی است و در انسانها، فرهنگهای مختلف آنها و حیوانات مشترک است؛ برای مثال لبخند زدن یک نوع زبان بدن است که علاوهبر انسانها در حیوانات نیز وجود دارد؛ حتی نوزادان نیز قبل از اینکه به آنها لبخند زدن را بیاموزید، لبخند میزنند.
جالب است بدانید زبان بدن عمیقتر از احساسات اولیه است، پس زمانی که آن را بهتر درک کنید، میتوانید از آن بهعنوان ابزاری برای ارتباط بهتر استفاده نمایید. برای درک بهتر این موضوع با مثال زیر همراه باشید:
گاهیاوقات که یک ایده را به اشتراک میگذارید، ممکن است با کسی در آن به توافق برسید و گاهی نیز امکان دارد آن برداشتی که مخاطب شما دارد، آن چیزی نباشد که گفتهاید و همین امر باعث عدم توافق شما شود؛ در برخی مواقع ممکن است این برداشتها ناشی از زبان بدن ما باشد، به همین علت معنای عمیقتری را در ذهن مخاطب ایجاد کرده باشد، اما همانطور که گفتیم آن چیزی نباشد که بیان کردهایم؛ به همین دلیل است که توانایی خواندن و توجه به اهمیت زبان بدن مهم است، زیرا میتواند به حل مسائل خاص کمک کند و بینش بهتری نسبت به این که یک نفر چه احساسی دارد را به شما القا کند.
ارتباط مستقیم زبان بدن با برقراری ارتباط با دیگران
همه ما کم و بیش میدانیم که زبان بدنی در ارتباط با دیگران حائز اهمیت است اما نکتهای که شاید بسیاری از ما از اطلاع نداشته باشیم، این است که چگونه بهطور معمول با دیگران ارتباط برقرار کنیم و زبان بدن ما چه تاثیری در برقراری ارتباط با دیگران دارد. اکثر اوقات مردم به زبان بدن (Body language) خود بیتوجه هستند، چون آنها آن را نمیبینند، درصورتیکه گاهی زبان بدن شما سیگنالهایی را ارسال میکند که شما قصد ارسال آنها را ندارید، حال دیگر میدانید که چرا برخی از افراد به نحوه انجام زبان بدن شما پاسخ میدهند. ما در ادامه این مطلب از سایت به معنای حالات بدنی پرداختهایم پس در ادامه با ما همراه باشید تا ضمن درک زبان بدن خود، به ارتباط آن با مدیریت پی ببرید.
نقش زبان بدن در مدیریت
بدیهی است که نقش زبان بدن در مدیریت بسیار مهم است زیرا حرفهای زیادی برای گفتن دارد و یکی از ابزارهای مهم ارتباطی برای تمام افراد بهویژه مدیران و رهبران بهشمار میآید. امروزه نسبت به گذشته به نقش زبان بدن در مدیریت مورد توجه بیشتری میشود، بهطوریکه در بسیاری از مقالات و مطالب، اهمیت زبان بدن در مدیریت اثبات شده است. شاید یکی از دلایلی که مدیران و رهبران باید بیشتر از سایر افراد از این موضوع بهره ببرند این باشد که باید از زبان بدن (Body language) برای سخنرانیها و انتقال پیامهای درست به کارمندان خود و همچنین جلساتی چون جلسات با کارمندان، رئسا و مشتریان استفاده کنند. بر همگان مبرهن است که برای آماده شدن در یک جلسه باید بدانیم که چه بگوییم و چطور از پس سخنرانی و توجه به نکات مهم آن بربیاییم بنابراین از آنجاکه زبان یا حالات بدن (Body language) مکمل گفتار است، باید بدان نیز توجه داشته باشیم. علت دیگری که رهبران و مدیران به درک بهتری از زبان بدن (Body language) نیاز دارند، این است که مخاطب آنها میزان اعتماد به نفس و قابل اطمینان بودن آنان را از این روش ارزیابی میکنند، چراکه تفاوت و تضاد بین سیگنالهای کلامی و غیرکلامی باعث میشود پیامها برای فرد مخاطب نامفهوم باشد و ارزیابی شما توسط وی به نادرست انجام شود پس برای اینکه به یک مدیر یا یک رهبر خوب تبدیل شوید و در آینده کارهای خود، شاید موفقیت باشید، بهتر است علاوهبر گفتار مناسب، درک درستی از زبان بدن (Body language) خود داشته باشید.
نکاتی که باید برای رعایت بهتر زبان بدن (Body language) مدنظر قرار دهید
- در زمانیکه نشسته مکالمهای را آغاز کردهاید، هرگز خمیده نباشید و قوز نکنید چراکه این امر در کیفیت تاثیرپذیری شما بر روی مخاطبتان موثر است.
- در صحبت با مخاطب یا مخاطبان به حالت چهره که متشکل از حرکت چشمها، ابروها، لبها و بینی است دقت داشته باشید.
- در هنگام سخنرانی بهخصوص اگر بر روی سن قرار دارید به رعایت تعادل این موضوع توجه داشته باشید؛ این تعادل را به این صورت رعایت کنید که گاهی بایستید در عین اینکه گاهی قدم میزنید، ضمناینکه در هنگام گام برداشتن اقتدار خود را حفظ کنید و با بدنی صاف و گامهایی محکم، قدم بردارید.
- به یاد داشته باشید چه مخاطبان شما چند نفر باشند، چه یک نفر باشد، ارتباط چشمی نقش مهمی را ایفا میکند و تاثیر مثبتی را بههمراه دارد.
- در هنگام صحبت به حرکات دستهای خود دقت کنید زیرا آنها ارتباط مستقیمی با ارتباط غیرکلامی دارند و بهخودیخود میتوانند تاثیرپذیری حرفهای شما رو بر مخاطبانتان افزایش دهند.